2016. október 26., szerda

Kása Fanni Laura: Oroszlánok között

FIGYELEM: A mesék, versek sem részben, sem egészben nem felhasználhatóak a szerző írásbeli beleegyezése nélkül!

Napsütötte, derűs, nyári délelőttön egy öttagú család utazott a fővárosba, a közeli kis városkából. Anya, apa, Panni és két idősebb bátyja már izgatottan várták, a híres állatkerti kirándulást, hiszen ezért jöttek. Panni, a szőke hajú kislány számára rendkívül hosszúnak tűnt az út, amely valójában csak háromnegyed órára sikeredett. Egész úton érdeklődött, hogy ott vannak – e már? Mikor érnek oda? Végül mégis csak megérkeztek s nem is sejtették milyen nagy kaland várja őket.

A jegyváltás után a tíz éves kislány először lépte át az állatkert kapuját. Szája tátva maradt a csodálkozástól, egészen elképedt a látványtól. Két kis kezét összecsapta, és hangosan felkiáltott:

-Erre vágytam egész életemben, milyen csodálatos, s mennyi állat van itt! Gyerünk, induljunk, nézzünk meg mindent! – így is lett.

Nagyon élvezték a verőfényes napot, azt, hogy mennyi szép, érdekes, s eddig csak tévében, könyvekben látott állatokkal találkozhattak. Egész napot kellemesen töltötték, sokat nevettek, jól szórakoztak. Már sötétedni kezdett, amikor elérkezett a záróra, ekkor nagyon sok ember egyszerre indult el a kijárat felé, tolakodtak, lökdösődtek. A kis Panni keze egyszer csak elengedte az anyukája kezét, és eltávolodtak egymástól. Eléggé fáradt, és álmos volt, s leragadtak a szemei is. leült egy sárga virágú, egzotikus, illatos bokor tövébe. Nem törődve a nagy zsivajjal, és az embertömeggel a kislány eldőlt, és mély álomba szenderült. Panni szülei az állatkerten kívül vették észre, hogy a lányka nincs velük. Segítséget kértek a portástól, az információstól, az összes dolgozótól, közösen arra az elhatározásra jutottak, hogy semmi értelme sötétben keresni a kislányt. Túl nagy az állatpark, úgysem találnák meg, ott bent nincs veszélyben, nem érheti baj. Reggel visszatérnek majd nyitáskor, s ekkor megkeresik Pannit. A testvérek megbeszélték, hogy talpraesett az ő húguk, nem kell őt félteni, így kicsit meg is nyugodtak. Már késő este volt, éjfél körül járt az idő, a hold, a csillagok, s az állatkert lámpái adtak némi fényt csak. Panni még mindig a bokor tövében aludt, mikor beszélgetés törte meg az álmát. Pislogva, álmosan ébredt meg, nagyon megrémült, mikor látta, hogy az állatokon kívül egy árva lélek sincs a közelben. Felállt, remegő kézzel törölgette könnyes szemeit. Messziről jövő hangokat hallott, s így szólt:

- Ki szólt? Ki van itt? – közben libabőrözött az ijedtségtől és a lehűlt levegőtől is.

-A zebrák veszekednek bizonyára már megint… - szólat meg egy bölcsnek tűnő, erős, mély hang Panna háta mögül. Óvatosan megfordult, s csodák csodájára, a bokor mögötti ketrecből az egyik oroszlán szólt hozzá.

-Te tudsz beszélni? Vagy csak álmodom? – kérdezte kikerekedett szemmel, és földbe gyökerezett lábbal a lány, majd megcsípte a testét, tényleg nem álom- e?

-Ez nem álom, ez a valóság. Persze, hogy tudok beszélni, úgy, mint az állatkert többi lakója is. Mi napközben nem beszélünk, csak éjszaka. Nem kell félned tőlünk, itt senkitől sem kell félned, nem bántunk téged. Oroszlánpapa vagyok, itt mellettem oroszlánmama, a sarokban rendetlenkedők pedig a mi kis kölykeink, ott, ni, hárman – mutatta be családját az öreg oroszlán. Behívták magukhoz Pannácskát, be a ketrecbe, és tényleg nem bántották. Bemászott hozzájuk, s megsimogatta a kicsi kíváncsiskodó kölyköket. Leült a földre, az oroszlánok pedig körülfogták. Sokat beszélgettek, elmesélte nekik, hogy került ide. Egyszer csak az állatkertek fontosságáról került elő a szó, Panna megkérdezte, hogy nem rossz –e nekik itt élni, bezárva lenni?


A szerző saját rajza

Oroszlánmama elmagyarázta: - Nem rossz nekünk itt az emberek közt, biztonságban vagyunk, kapunk eleséget, szeretnek bennünket. Ha a szabadban volnánk, az eredeti lakhelyünkön, ott hamar meghalhatnánk, nagyon sok az orvvadász, akik a vadon élő állatokra vadásznak pénzért. Nem kímélnek senkit. Az állatkertek megmentik a fajokat a kipusztulástól, s lehetőséget biztosítanak nektek, embereknek, hogy megnézhessetek, megismerjetek bennünket. A vadonban, mostanra átalakult minden, nem biztos, hogy lenne táplálékunk sem. Itt pedig megkapunk mindent, amire szükségünk van – fejezte be bölcsen. S a többi oroszlán bólogatott, így helyeselték anyjuk szavait. Majd az egyik kis oroszlán félrevonult a sarokba, és szomorúan elfeküdt. Pannika utána ment, óvatosan odalépett hozzá, letérdelt mellé, és kis buksiját, s pihe- puha, aranysárga szőrét megsimogatta. Ő hagyta.

-Mi a baj kis kölyök? – kérdezgette a lány.

-Már napok óta nagyon fáj a lába, alig tud lábra állni, a gondozók nézegették neki, próbálkoztak gyógyítani, de mind hiába, nem találták meg a bajt – jelentett az esetről a mama.

-Én talán segíthetek neked, mutasd a lábacskád! – mosolygott Panna. Ölébe vette óvatosan a beteget, nézegette, vizsgálgatta, s ekkor vette észre, hogy egy csintalan tüske van a talpán. Szelíden megfogta a tüskét és egy gyors mozdulattal kihúzta azt. Közben a kölyök egyet ordított, de utána már megkönnyebbült. Megköszönte Panninak mindenki, hogy meggyógyította a legkisebb családtagot. Panna egyre jobban fázott, ezért az oroszlánok közre fogták, lefeküdtek, a kis oroszlán volt a lányka párnája, a többiek pedig körbe feküdve melegítették. Így aludtak el. Hamar elérkezett a reggel, a napsütéstől az egész állatkert aranyfényben úszott. Panni szülei valamilyen megfogalmazhatatlan érzéssel, valamilyen megmagyarázhatatlan nyugodtsággal érkeztek meg a kapuhoz. Az igazgató, a dolgozók már várták őket, s együtt indultak el a lány keresésére, közösen kiabálták a nevét, bejárták az egész parkot. Az igazgató úr vette észre, hogy a tíz éves kislány ott alszik békésen öt oroszlánnal együtt a kifutón. Odarohant mindenki, megijedtek, majd meglepődtek a dolgon. Szülei halkan felébresztették, aki megpillantotta örömmel szüleit. Megsimogatta az oroszlánokat, elbúcsúzott tőlük, és büszkén, nyugodtan kisétált a ketrecből. Kint össze-vissza ölelgették, nézegették Pannát. Mindenki érdeklődött, hogy került oda? Mi is történt valójában vele? Nem bántották –e?

Erre a lány csak ennyit válaszolt: - Új barátokat szereztem.

A család elköszönvén mindenkitől, elindult haza. Panni megőrizte örökre titkát a csodás állatkertről és az állatokról. Azóta gyakran jár az állatkertbe, főleg az oroszlánokhoz, mindig visz nekik valami finom harapnivalót. Ilyenkor huncutul kacsint rájuk, és mosoly gördül a szájára. S elhatározta, hogy mindenképpen állatorvos lesz belőle, és az oroszlánokra fog vigyázni, ahogy csak tud.

A Fővárosi Állat- és Növénykert és a Kacaj Panka Mesetár Társaság közös Engedd élni! pályázatán gyermek és ifjúsági mese kategóriában III. helyezett 


A szerző így ír önmagáról és a meséhez fűződő viszonyáról:
"Nagyon izgalmasok az állatkerti séták, mert egzotikus és érdekes lakókkal is lehet találkozni. Jó azt látni, hogy a vadon élő állatok is hozzá vannak szokva a szeretethez, és a gondoskodáshoz, vagyis az emberekhez.
Bár az ember a legfejlettebb faj a Földön, de fontos abba belegondolnunk, hogy az állatok nélkül mi sem léteznénk. Egyik szép mondásunk azt hangsúlyozza, hogy az ember legjobb barátja a kutya. Szerintem ez nem csak a kutyákra igaz, hanem minden állatra. Minden ember más, és más állatban találhatja meg a barátját. Az emberek és az állatok nem tudnak kommunikálni, de mégis megértik egymást. Megérzik a bánatunkat, szomorúságunkat, és örömünket, illetve ha jó kedvünk van. S ez fordítva is igaz." 
 - a szerző 15 éves.

Mesetesztelők véleménye:
"Nekem az Oroszlánok között tetszett a legjobban mert Panni nem ment sehová hanem megvárta a reggelt. És nem mondta el senkinek hogy az állatkerti állatok tudnak beszélni." - Hanna, 11 éves

"Oroszlánok között: nagyon jó mese felhívja a figyelmet arra hogy oda kell figyelni a másikra mert ha nem ez lesz belőle hogy elveszítjük egymást,és hogy ne durakodjanak ." - Valentina, 12 éves


"Nekem nagyon tetszett. Mert izgalmas és jó volt. És az a kár, hogy ilyen a valóságban nem tud megtörténni. Úgy értem, hogy oroszlánok nem tudnak emberi nyelven beszélni, meg csak akkor tudnak olyan kedvesek lenni, ha sokat foglalkoznak velük, és megszelídítik őket nagyon jól. Egyébként az oroszlán vadállat. Belegondoltam, hogy ha velem történne ilyen, nagyon megijednék." - Luca, 9 éves

"Az oroszlánok között volt a legaranyosabb, izgultam rajta, szereplők kedvesek voltak, más mesét is olvasnék tőle." - Hanga, 8 éves

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése