2016. április 22., péntek

II. Kacaj Panka Mese- és Versíró pályázat a Fővárosi Állatkerttel közösen - pályázati kiírásA Fővárosi Állat- és Növénykert és a Kacaj Panka Mesetár Társaság közös 

irodalmi pályázatot hirdet a Föld napján

„Engedd élni!” 


„Alkotói pályázat az élővilág sokféleségének védelmében” címmel.

Sokszínű világunk

A világ, mint ahogy mi magunk is, rendkívül sokszínű. A körülöttünk lévő természet tele van különlegesebbnél különlegesebb élőlényekkel, mint ahogy mi magunk csodálatos ötletekkel, gondolatokkal. De a természet sokszínűsége, változatossága sajnos könnyen eltűnhet, ha átgondolatlanul, rosszul használjuk a környezetünket a saját kényünk—kedvünk szerint. Eltüzeljük, levadásszuk, kibányásszuk és teleszemeteljük. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni erre a sokféleségre, hogy az csak az esőerdők mélyén fordul elő. Pedig ugyanolyan fontos a házunk körüli sokféle élőlény és a nekik otthont adó búvóhelyek megőrzése is, mint a távoli dzsungelek védelme. A tudósok ezt biodiverzitásnak – biológiai sokféleségnek– nevezik, ami tehát a földi élet sokszínűségét jelenti, bárhol is vizsgáljuk azt. Magába foglal mindenféle élőlényt a mikroszkopikus baktériumoktól a hatalmas bálnákig.


Kölcsönös függésben

Minden, amit teszünk, bizony nagy hatással van az élővilág sokszínűségére is. A tudósok úgy tartják, hogy a fajok eltűnésének sebessége akár 10.000-szer gyorsabb is lehet, mint az természetes lenne. Pedig nem csak a környezetünk függ tőlünk, mi is függünk környezetünk minőségétől: az élelmiszerünk, az ivóvizünk, de még a levegő is árthat nekünk, ha szennyezett. Ha pedig kimerítjük a készleteinket, kipusztítjuk az élőlényeket nem lesz sem üzemanyagunk, sem gyógyszerünk, de még ruhánk sem.

Ha védjük a körülöttünk élő természetet, egyben óvjuk gyermekeinket is: a jelenüket és jövőjüket jelentő környezetet. Gyermekeink nagyon fogékonyak az állatokkal, fákkal, virágokkal, védett értékekkel kapcsolatos történésekre. Rajtuk keresztül lemérhető, hogy milyen a kapcsolatunk a természettel, különösen, ha olyan kincset pillantunk meg, mint egy-egy ritka növény, madár vagy bogár. És nálunk gyakran jobban tudják, hogy a szemét nem a természetbe való!

Nagy felelősség tehát, hogy mit másolnak le gyerekeink, milyen szerepet tölt be a felnőttek, a családok életében a természet védelme, amely egyben gyermekeink jövőjének is a védelme.II. Kacaj Panka alkotói/irodalmi pályázat kiírása

Téma: a körülöttünk élő természet és vadállatok felfedezése, védelme.

A pályamű: Az alkotás lehet saját fotókkal, rajzokkal illusztrált mese, vers vagy történet.


A vadon élő élőlények és gyerekek, illetve emberek kapcsolatát, a közeli természet védelmének, a felelős gondoskodásnak történetét leíró alkotásokat várunk Mesetárunkba. Az írások izgalmas állatkerti sétát is bemutathatnak, ha az az állatkertben vadon élő állatokról, növényekről mesél, pl. gyíkokról, madarakról vadvirágokról, fákról, békákról, teknősökről, stb.

Célunk, a különböző korú gyerekek és felnőttek figyelmét felhívni a környezetükben lévő természet kincseinek szeretetére, védelmére, óvására. A természet védelme iránti felelősségtudat kialakításához, természetessé válásához kívánunk a mesék gazdag világával hozzájárulni.


Kik pályázhatnak?
Hazai és határainkon túl élő alkotók, szülők, nagyszülők, és mindenki, akiknek tanulságos, netán humoros alkotása segít közel jutni gyerekekhez.


Életkor szerinti kategóriák: 
I. Gyermek (5-13 év) 

II. Ifjúsági (14-18.év) 

III. Felnőtt (18 év feletti)


Tartalom szerinti kategóriák: Mese / Vers / Történet

Nevezési díj nincs.


Az írások tartalmi és formai követelménye:
A fenti célokat segítendő, egy alkotó max. két írást küldhet, max. 2 gépelt oldalon, 1,5 -es sortávolsággal, 11 vagy 12-es betűmérettel. Rajzok és fotók csak a történetet illusztrálhatják.


A pályázat melléklete:
Az illusztrációt kérjük a pályázat mellékleteként elküldeni (ez lehet internetről letöltött kép is, de csak a forrás pontos megjelölésével!);


Alkotói önéletrajz (elérhetőség: telefon, város-ország megjelölése), motivációja a pályázaton való részvételre, miként kapcsolódik életébe az állatok, növények szeretete, védelme és amit még fontosnak tart beleírni, maximum 1 gépet oldalon, 11-12-es betűmérettel)


Nyilatkozat (a pályázat beküldése után küldjük meg e-mailben) megküldése, amellyel az alkotó hozzájárul a pályázatra beküldött alkotás ellenszolgáltatás nélküli felhasználáshoz. Igazolja, hogy a beküldött alkotás saját alkotása, és megerősíti, hogy alkotása még semmilyen formában nem került nyilvánosságra, azt semmiféle jogdíj nem terheli.


A pályázat elbírálása:
A pályázatot kiírók által felkért irodalmi zsűri a döntőbe jutott alkotásokat bírálja el. A döntőbe kerülést elő zsűri és társadalmi zsűri együttes pontjai döntik el. A társadalmi zsűri a Mesetár Társaság felhívására érkezett önkéntes mesetesztelő felnőttekből és gyerekekből áll.
A pályázatok beadási határideje: 2016. augusztus 31.A pályázatokat kezelő Mesetár Társaság elérhetősége, ide várjuk a pályázatokat is!
E-mail:kacajpankamesetara@gmail.com

Web: www.kacajpankamesetara.blogspot.com
www.facebook.com/kacajpankamesetara

Kérdésekre e-mailben válaszolunk.A pályázattal és az „Engedd élni!”kampánnyal kapcsolatban szívesen ad tájékoztatást az Állatkert kampányfelelőse, Szabon Márta.

E-mail: szabon@zoobudapest.com
DÍJAZÁS:
kategóriánként és korosztályonként összesen 9 fődíj kerül kiosztásra.

Valamennyi döntőbe jutott alkotás bekerül a Kacaj Panka Mesetár online Könyvtárába. A legjobbakat az Állatkert honlapján is bemutatjuk.


Fődíj, I. helyezettek kategóriánként:
Oklevél és ingyenes publikálási lehetőség, Kacaj Panka Mesetára által kiadott gyermek CD,

Családi belépőjegyek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe,

Állatkerti könyvek,

Különleges állatkerti póló,

Természetről szóló filmek DVD-n,

Előfizetés az Állatkert és a Természettudományi Múzeum közös lapjára, az Állatvilágra.

II. helyezett kategóriánként:

Oklevél és ingyenes publikálási lehetőség, Kacaj Panka Mesetára által kiadott CD ,

Családi belépőjegyek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe,

Állatkerti könyvek,

Különleges állatkerti póló,

Természetről szóló filmek DVD-n.
III. helyezett kategóriánként:

Oklevél és ingyenes publikálási lehetőség,

Kacaj Panka Mesetára Mesés versek és dalok az állatokról gyerek CD,

Családi belépőjegyek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe,

Állatkerti könyvek,

Különleges állatkerti póló.
(A díjakban történő változtatás jogát a Fővárosi Állat- és Növénykert valamint a Kacaj Panka Mesetár Társaság fenntartja. )Az ünnepélyes díjkiosztóra a Budapesti Állat- és Növénykert Varázshegyében kerül sor az ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYSZERETET FESZTIVÁL keretében, 2016. október 1-6. között. A döntőbe kerülésről, és a gála időpontjáról e-mailben küldünk értesítést.


A pályázati végeredményt a Fővárosi Állat- és Növénykert valamint a Kacaj Panka Mesetár Társaság weboldalán és Facebook oldalán tesszük közzé, elsőként a nyertes pályázatokat, majd a döntőbe került alkotásokat.
6 megjegyzés:

 1. Kedves Blanka, hamarosan teszem tiszteletemet két versemmel!
  Addig is vidám, elismert szervezői és irodalmári (írói-költői) munkát kívánok! Az én múzsám köszönti a tiedet...

  Szeder Katalin
  aktív kriptaszökevény

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Katalin!

   Nagy örömmel várjuk a verseket.

   A hajósok jó szelet szoktak kívánni egymásnak, én jó múzsát kívánok.

   Blanka és a Kacaj Panka Mesetár Társaság

   Törlés
 2. Fokozott védelemben részesíteni Kell elsősorban a kihalás szélén lévő állatokat, és mindazokat a növényeket, amelyek elszaporításához, és megőrzéséhez nem elég a természet, hanem emberi segítségre is szükség van! Verseinkkel és meséinkkel mi is járuljunk hozzá mindezek megőrzéséhez az utókor számára! Üdvözlettel:Tulok Teréz Zalaszabar

  VálaszTörlés
 3. Illuszrtráció az írás mellé fontos? Illusztráció nélkül is érvényes a beküldött alkotásom?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Andrea! Igen, illusztráció nélkül is elfogadjuk a pályázatokat, az nem döntési kritérium csak egy lehetőség. :) A mesetesztelő gyerekek nagyon szeretik, ha képet is látnak ahhoz, amit olvasnak/hallgatnak.

   Törlés
 4. Szeretném megkérdezni, hogy a nyilatkozatot mikor küldik? Már megpróbálták csatolni, de eddig nem érkezett meg.

  VálaszTörlés